Elke maand geven wij tientallen trainingen bij diverse bedrijven door het hele land. De theoretische inhoud van onze training is door de jaren heen bijgeschaafd, maar ruwweg geven we overal qua opzet dezelfde training. En toch is niet één training hetzelfde. Een training is voor ons namelijk pas geslaagd als hij voldoet aan de individuele én collectieve behoeften van de groep en de deelnemers van die dag. En die verschillen nogal eens.
Het begint al vaak bij binnenkomst. Niet zelden merken we dat deelnemers van tevoren niet weten wat ze moeten verwachten. Sommigen zitten met pen en papier klaar terwijl anderen juist het “allemaal maar over zich heen laten komen”. Vaak is het voor mensen ook niet de eerste training. “We hebben dit allemaal weleens gehad, wat kunnen jullie nog toevoegen?” Een eerlijke en niet onbelangrijke vraag.
Agressietrainingen zijn er genoeg in Nederland. Om onderscheidend te zijn willen we onze deelnemers niet overladen met feitjes en kennis, maar ze ook gewoon aan het werk zetten. Wat komen ze tegen in de praktijk? Wat zijn vragen waar ze zelf mee zitten? Wat zijn voor hen lastige situaties waarin ze niet blij zijn met de afloop? Wat hebben ze altijd al eens willen weten maar kwam in andere trainingen niet aan bod? Hoe denken collega’s hierover? Wat is agressie eigenlijk? Door deze vragen te behandelen helpen de deelnemers ons een training op maat aan te bieden.
Onze aanpak is flexibel en pas zich aan naar de behoeftes die er leven. Altijd al eens willen weten wat je anders kan doen in een steeds terugkerende situatie? Onze training is vaak een soort laboratorium waar je van alles kan uitproberen. In plaats van mensen uit te leggen wat wij vinden “wat je zou moeten doen” komen de deelnemers samen met ons tot eigen inzichten, antwoorden en nieuwe vragen die tot verdieping leiden.
We willen de theorie graag dynamisch overbrengen. In plaats van de aandachtspanne te testen door vier uur lang een klapper en PowerPointpresentatie door te nemen gaan we liever lekker aan de slag. We merken aan de enthousiaste reacties dat deze aanpak gewaardeerd wordt. Daarbij gaan we direct naar de kern van de praktijk: “hoe zou jij deze situatie willen aanpakken?” En als men daar een idee over heeft gaan we dat uitvoeren. Collega’s staan dan graag met raad en daad klaar om elkaar te helpen. Door toevoeging van 1 of 2 tips komt iemand tot een succesvolle eigen aanpak van de situatie.
Waar sommige deelnemers aanvankelijk nog “de kat graag uit de boom willen kijken” weten we uiteindelijk mensen echt te stimuleren actief mee te doen. Dit komt ook door onze ongedwongen aanpak. We zetten mensen niet voor het blok, maar dagen ze wel uit. Daarbij heeft iedere deelnemer controle over hoe hij of zij wil oefenen. Dit zorgt ervoor dat we na afloop vaak te horen krijgen dat het een leuke dag was waar men “eindelijk wat aan had”. Een veilige trainingsomgeving met vertrouwen zorgt voor het beste resultaat!
Op papier beginnen onze trainingen dus met dezelfde theorie en opzet. Maar de deelnemers zorgen er door onze aanpak voor dat geen training hetzelfde is. We hebben oog voor wat leeft in de groep en bij het individu. De leerwensen van de deelnemer maken uiteindelijk de dag.
Wil je meer weten over hoe wij individuele aandacht combineren met de vraag vanuit de organisatie? Bel ons gerust!
Met vriendelijke groet,
Jan Geerling
Namens het Team AgressieTrainingNederland/h3>